Β΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης: Ψήφισμα - καταγγελία για τις διώξεις στο 5ο ΓΕΛ



Β΄  Ε.Λ.Μ.Ε.-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Πρ. Κορομηλά 51     ΤΚ 54622                            Θεσσαλονίκη, 22/10/2013
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ                                                   Αρ. Πρ.:  575/Φ2
Τηλ & Fax: 0030-2310-221855
e-mail : b.elme.thess@gmail.com

Προς:   ΣΧΟΛΕΙΑ Β ΕΛΜΕ-Θ, Μ.M.E.
Κοιν:    Ο.Λ.Μ.Ε., ΕΛΜΕ της χώρας.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΜΕ ΔΙΩΞΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΝΗΛΙΚΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΑΣ!
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ!

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Δημόσια Εκπαίδευση βρίσκονται σε οριακό σημείο, Στα χρόνια προβλήματα προστίθενται σήμερα νέα που δημιουργεί  η κυβερνητική πολιτική (διαθεσιμότητες καθηγητών, νέο Λύκειο, υπεράριθμα τμήματα, συγχωνεύσεις σχολείων )και η Κυβέρνηση προσπαθεί να καταπνίξει βίαια τις αντιδράσεις  -πριν λίγους μήνες με την προληπτική επιστράτευση  των καθηγητών, τώρα με εξόφθαλμα τρομοκρατικές διώξεις κατά συνδικαλιστών εκπαιδευτικών (π.χ. ΕΛΜΕ Σάμου),   μα  και ανήλικων μαθητών (π.χ. Λαμία, Καστοριά, Αλεξανδρούπολη). Οι δικαστικές και αστυνομικές αρχές είναι συνένοχες σε αυτήν την πανελλαδική επιχείρηση ποινικοποίησης των μαθητικών καταλήψεων.
Προκλητικό παράδειγμα στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, είναι αυτό του 5ου ΓΕΛ Θεσ/νίκης. Εκεί στις 4/10/2013 τρεις δεκαεξάχρονοι μαθητές, οδηγήθηκαν στην Ασφάλεια ως κοινοί εγκληματίες για ανάκριση και λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων, ενώ την ίδια μέρα η αστυνομία είχε εισβάλει, συνοδεία εισαγγελέα, στα σπίτια τους για “έρευνα” (από την οποία τίποτα επιβαρυντικό δεν προέκυψε βέβαια), την ώρα μάλιστα που οι γονείς τους ήταν απόντες!
Κύρια αιτία αυτών των διώξεων είναι βέβαια η τριήμερη κατάληψη του σχολείου, με συμμετοχή δεκάδων μαθητών, ενώ αφορμή στάθηκαν οι φθορές που σημειώθηκαν τη νύχτα της τρίτης μέρας, ερήμην των μαθητών.  Με ποια κριτήρια και από ποιους “επιλέχτηκαν” οι συγκεκριμένοι τρεις μαθητές ως κατηγορούμενοι, παραμένει άγνωστο. Όμως γνωστές είναι οι άσχημες συνέπειες που έχουν αυτές οι αψυχολόγητες , επιλεκτικές και μεροληπτικές κινήσεις των δικαστικών και αστυνομικών αρχών τόσο στη σχολική κοινότητα, όσο και στην ψυχολογία των μαθητών. Ας σημειωθεί πως εκ των τριών μαθητών, ο ένας δεν είχε καν συμμετοχή στη συγκεκριμένη κατάληψη, οπότε, υποθέτουμε ότι το μόνο “επιβαρυντικό” εις βάρος του είναι η... καταγωγή του!

Είναι απαράδεκτο
-να στιγματίζονται ως εγκληματίες ανήλικα παιδιά με τις παραπάνω εκφοβιστικές μεθοδεύσεις,
-να μην αποκαλύπτεται καν το όνομα των καταγγελλόντων,
-να αποπειρώνται οι αρχές να κατηγορήσουν συγκεκριμένους μαθητές, αν και δακτυλικά αποτυπώματα όλων των μαθητών υπάρχουν στο σχολικό συγκρότημα,
-να κατηγορούνται τυχαίοι μαθητές για φθορές που γίνονται από αγνώστους, όταν η κατάληψη έχει λήξει και οι μαθητές απουσιάζουν, ειδικά όταν η ίδια η κυβέρνηση έχει ΑΠΟΛΥΣΕΙ ΟΛΟΥΣ τους σχολικούς φύλακες.

Το ΔΣ της Β΄ ΕΛΜΕ-Θ καταγγέλλει και απαιτεί:
-να σταματήσει άμεσα κάθε δικαστική διαδικασία εις βάρος των μαθητών μας,
α αρθεί όλο το νομοθετικό πλέγμα που επιτρέπει την ανοιχτή ή καλυμμένη απαγόρευση των μαθητικών κινητοποιήσεων και της συνδικαλιστικής δράσης γενικότερα,
-να αποκαλυφθούν τα ονόματα αυτών που κατάγγειλαν στις Αρχές τους μαθητές ως υπαίτιους των φθορών,
-να αντιμετωπίζονται παιδαγωγικά και με πνεύμα συνεργασίας τα προβλήματα της εκπαίδευσης που μπορούν να λυθούν εντός της σχολικής κοινότητας. Όσα αφορούν τα γενικότερα κυβερνητικά μέτρα να αντιμετωπίζονται αγωνιστικά μαζί με όλη την κοινωνία ενάντια στις πολιτικές που καταστρέφουν τη Δημόσια Δωρεάν Παιδεία.
Για το ΔΣ της Β΄ Ε. Λ. Μ. Ε.-Θ
Η ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΝΤΙΝΤΗ  ΛΕΜΟΝΙΑ                                           ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ (ΛΙΝΑ)  ΜΗΤΡΟΥ